Mirgu margu margučiai

Kovo 21 d., artėjant gražiausiai pavasario šventei – Velykoms, Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijoje vyko edukacinė pamoka „Mirgu margu margučiai“, kurią vedė žymi šiaudinių sodų rišėja, tekstilininkė, 2012 ir 2014 m. regioninės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ II vietos laimėtoja Lina Živatkauskaitė – Žaliauskie Beje, ši talentinga menininkė, jau ne kartą skaitykloje yra vedusi keletą skirtingų edukacinių pamokų.  Šįkart pamokoje dalyvavo gimnazijos specialiųjų klasių mokiniai su mokytojomis.

Pamoką pradėjusi šių eilučių autorė  priminė gamtos atbudimo šventės prasmę, papasakojo legendą apie kiaušinio atsiradimą bei kiaušinių marginimą žiloje senovėje.

Tautodailininkė Lina Živatkauskaitė – Žaliauskienė kalbėjo apie tai, ką reiškia Velykos, margučiai, atskleidė daug margučių marginimo paslapčių, aptarė ornamentų simboliką bei jų reikšmes.

Pasak menininkės, margutis - gyvybės, derlingo pavasario ir sočių metų simbolis. Senovėje margučių spalvos turėjo ypatingą prasmę. Raudona spalva simbolizavo gyvybę, juoda – žemę, mėlyna – dangų, žalia – augmeniją, geltona – javus. Žinoma, parduotuvėje dažų nebuvo galima nusipirkti, tačiau kiaušinius galima dailiai išmarginti ir natūraliomis priemonėmis.

Didelio susidomėjimo susilaukė margučių marginimas vašku bei jų dažymas dažuose. Mokiniai vašku margino po du  virtus kiaušinius. Marginimui buvo imamas medinis pieštukas su adatėle bei naudojamas keramikinis šildytuvas. Šildytuvuose mokiniai išsitirpdė po  gabalėlį  bičių vaško. Kai vaškas ištirpo, specialiųjų klasių mokiniai į jį merkė adatėles ir braukė jais per kiaušinį. Margučių raštus sudarė iš taškelių, brūkšnelių,  stilizavo gėlių ornamentais. Vėliau vašku išmargintą kiaušinį merkė į paruoštus šaltus pirktinius  dažus (raudonus, žalius, geltonus, oranžinius). Pati gražiausia margučių spalva vaikams buvo raudona - , t.y. gyvybės spalva.  Kuo ilgiau laikė kiaušinius dažuose, tuo intensyvesnė, ryškesnė buvo jų spalva. Mokiniai turėjo galimybę įsitikinti, jog gražiai, įvairiais raštais išmarginti margutį nėra taip ir lengva. Pamokos metu mokinių numarginti margučiai raštų vingrumu bei spalvų derme virto tikrais meno kūriniais.

Pamokai einant į pabaigą, buvo menamos mįslės apie svarbiausią gyvybę simbolizuojantį Velykų akcentą – kiaušinį, prisiminti Velykų burtai, draudimai, gamtos spėjimai.

Neabejoju, jog pamoka patiko ne tik mokiniams, bet ir mokytojoms. Taip buvo mokomi mokiniai saugoti, gerbti ir puoselėti savo krašto tradicijas bei papročius.

Dėkoju tautodailininkei Linai Živatkauskaitei – Žaliauskienei už puikią kūrybinę pamoką, mokytojoms Živilei Klimienei, Laimai Pauliukonienei, Vydai Burdulienei, mokytojų padėjėjoms Linai Gencarauskaitei ir Danai Sandienei  už puikią bei šiltą pavasarišką nuotaiką.

                                                                                       Daiva Mikalauskienė

                                                                                       Nuotraukos Živilės Klimienės

Informacija atnaujinta: 2018-03-28 12:01